Fietsendrager bevestiging

Fietsendragers kunnen afhankelijk van het voertuig op verschillende manieren bevestigd worden. Zoek je een fietsendrager voor op je auto, caravan of camper? TimTip licht alle mogelijkheden toe om jou de beste keuze te laten maken.

Fietsendrager op de trekhaak

Dit is veruit de meest voorkomende bevestiging voor de fietsendrager. Van alle mogelijke bevestigingen is dit degene die het meeste gewicht kan dragen. Dit maakt de bevestiging dan ook uitermate geschikt voor elektrische- of andere zwaardere fietsen. Let er vooral bij zwaardere fietsen wel op dat de maximale kogeldruk van de trekhaak niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Omdat een fietsendrager op de trekhaak redelijk dicht bij de grond zit, gaat het bevestigen van de fietsen vaak gemakkelijk. Er hoeft niet al te hoog getild te worden. Daarnaast kun je ook een oprijgoot aanschaffen waardoor er helemaal niet getild hoeft te worden.

De fietsendrager voor de trekhaak is vaak erg zwaar en neemt wat meer opslagruimte in beslag dan andere soorten fietsendragers.

Thule Europower 916 neerklapbaar
Thule Europower 916
  • Geschikt voor elektrische fietsen
  • Diefstalbeveiliging
  • Kantelbaar
Bekijk aanbieding

Let er vooral bij zwaardere fietsen op dat de maximale kogeldruk van de trekhaak niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Bevestiging op de trekhaak

Fietsendrager op het autodak

Een prima alternatief voor de bevestiging op de trekhaak is een fietsendrager op het dak van de auto. Een groot voordeel van deze bevestiging is dat de trekhaak vrij blijft en nog te gebruiken is voor een caravan of aanhanger. Een nadeel is dat je dakdragers nodig hebt om je fietsendrager op te bevestigen. Een fietsendrager op het dak kan eventueel zelfs naast een dakkoffer geplaatst worden (afhankelijk van de breedte van beide producten) om optimaal te kunnen profiteren van de dakdragers.

Thule Proride
  • Geschikt voor carbon frame
  • Diefstalbeveiliging
  • Eenvoudig in gebruik
Bekijk aanbieding

Net als bij een dakkoffer zal een fietsendrager op het dak door de luchtweerstand zorgen voor een hoger brandstofverbruik en behoorlijk wat lawaai bij hogere snelheden. Het werken in de hoogte bij het plaatsen van de fietsen is ook iets om rekening mee te houden. Alle fietsen zullen op het dak getild moeten worden. De fietsendragers voor op het dak zijn vaak licht en compact. Ze zijn daardoor makkelijk te bevestigen en nemen weinig opslagruimte in. Let op, de fietsendragers op het dak zijn altijd maar geschikt voor één fiets. Wil je twee of meer fietsen vervoeren dan heb je voor elke fiets een aparte fietsendrager nodig.

Een fietsendrager op het dak is niet geschikt voor elektrische fietsen.

Een fietsendrager op het dak beschikt over twee verschillende vormen van bevestiging. Welke bevestiging is het meest geschikt voor jou?

Voorvorkbevestiging

Bij de voorvorkbevestiging moet het voorwiel van de fiets gedemonteerd worden. Vervolgens plaats je de fiets, zonder voorwiel op de drager. De kans op beschadigingen aan het frame is hierbij veel kleiner dan bij de framebevestiging en de bevestiging is stabieler. Deze manier van bevestigen wordt eigenlijk alleen gebruikt bij racefietsen.

Framebevestiging

Bij de framebevestiging wordt de fiets door middel van klemmen vastgezet. Dit is geschikt alle fietsen, maar racefietsen kunnen krasjes krijgen op het frame.

Bevestiging op het dak, voorvorkbevestging

Fietsendrager op de achterklep (auto)

Heb je geen trekhaak en wil je geen fietsen op het dak van je auto vervoeren, dan is er nog een derde optie om je fietsen met de auto te kunnen vervoeren. Dit kan namelijk ook op de achterklep van de auto. Vaak zijn deze fietsendragers gemakkelijk te monteren en erg licht in gewicht. Afhankelijk van het exacte model fietsendrager is de achterklep wel of niet te openen tijdens het vervoeren van de fiets. Gewicht is wel een aandachtspunt bij deze vorm van bevestiging. Controleer het maximale gewicht van de fietsendrager. De fietsendrager voor op de achterklep is niet geschikt voor zwaardere fietsen zoals elektrische fietsen.

Thule Raceway 992
Thule RaceWay 2B
  • Geschikt voor 3 fietsen
  • Makkelijk op te bergen
  • Eenvoudige montage
Bekijk aanbieding
Fietsendrager op de achterklep

Fietsendrager op de dissel

Reizen met de caravan? Dan kun je een fietsendrager op de dissel plaatsen. Deze fietsendragers zijn licht van gewicht en makkelijk in gebruik. Controleer wel goed of de maximale kogeldruk niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Vrijwel alle fietsendragers op de dissel zijn kantelbaar, waardoor de disselbak nog steeds bereikbaar is.

Bevestiging op de dissel