iPad aansluiten op TV

Om foto’s of films vanaf de iPad op je televisie te bekijken kun je de iPad aansluiten op TV. Deze handleiding legt de verschillende opties en aansluitmogelijkheden uit.

Mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden om je iPad op een TV aan te sluiten. Dit kan bekabeld met een adapter, draadloos via AirPlay of draadloos via Chromecast. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgelegd.

Airplay

Je kunt jouw iPad aansluiten op TV door middel van AirPlay. Dan kun je draadloos video, muziek of foto’s afspelen op de TV. Om airplay te kunnen gebruiken dient de TV of een ander tussenliggend apparaat AirPlay ondersteuning bieden.

Tegenwoordig bieden veel apparaten AirPlay ondersteuning. Mogelijkheden van tussenliggende apparaten met AirPlay ondersteuning kunnen zijn: een Apple TV, receiver of mediaplayer. Controleer of AirPlay inderdaad een functie is op jouw apparaat, en sluit dit apparaat aan op de TV.

Het maken van de verbinding gaat als volgt:

 1. Verbind de iPad en de TV of ander AirPlay ondersteunend apparaat op hetzelfde WiFi netwerk.
 2. Indien de iPad over iOS 12 of nieuwer beschikt veeg je omlaag vanuit de rechterbovenhoek van het scherm
  Indien de iPad over iOS 11 of ouder beschikt veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm.
 3. Selecteer ‘Synchrone weergave’. Je ziet nu alle mogelijke apparaten om een AirPlay verbinding mee te maken.
 4. Selecteer het apparaat waarmee je verbinding wil maken. Dit is de TV of het tussenliggend apparaat.
 5. Als een AirPlay-toegangscode op het scherm van de Apple TV verschijnt, voer je deze toegangscode in op het iOS-apparaat.
 6. Wanneer je nu inhoud in de app Foto’s, Video’s, Muziek of Safari bekijkt, wordt deze via Airplay naar het geselecteerde apparaat gestreamd.
De synchrone weergave instellen op een iPad werkt op dezelfde manier als op een iPhone

Wanneer je AirPlay inschakelt vanuit het bedieningspaneel, blijft AirPlay ingeschakeld totdat je dit uitschakelt. Daarom is deze instelling van invloed op alle apps wanneer deze worden gebruikt.

Chromecast

Een andere optie om het beeld van je iPad weer te geven op je TV is door middel van de Chromecast van Google. Chromecast werkt bijna hetzelfde als Airplay, op een paar punten na: een één op één kopie van het scherm op je iPad naar je TV is helaas niet mogelijk. Niet al het beeld op de iPad werkt namelijk met de Chromecast. Een specifieke app moet Chromecast ondersteunen om het beeld weer te kunnen geven.

Het maken van de verbinding gaat als volgt:

 1. Plug de Chromecast in op een vrije HDMI poort op je TV.
 2. Stel je TV in op de juiste ingang / source / input. Je ziet nu het ‘Set me up’ scherm.
 3. Open de App Store op de iPad en download de ‘Chromecast’ app.
 4. Navigeer vervolgens naar de WiFi instellingen op de iPad. Je ziet hier nu een WiFi netwerk genaamd: Chromecast. Maak verbinding met dit WiFi netwerk door hierop te klikken. Eenmaal verbonden met de WiFi van de Chromecast verlaat je het menu instellingen.
 5. Start de ‘Chromecast’ app. In het beeld zie je vervolgens ‘We found a new Chromecast’. Klik daarna op op ‘Next’.
 6. Als controle zie je nu een code op het scherm, deze moet gelijk zijn aan de code die de Chromecast op de TV laat zien. Deze controle voorkomt dat je verbinding maakt met een andere Chromecast binnen bereik.
 7. Geef in het volgende scherm de Chromecast een naam.
 8. Hierna moet je de Chromecast met je eigen WiFi netwerk verbinden. Selecteer jouw WiFi netwerk en geef het wachtwoord van je WiFi netwerk op. Als dit gedaan is zal de Chromecast een aantal seconden bezig zijn om alle instellingen te verwerken.
 9. Wanneer de Chromecast klaar is zie je zowel in de app als op het scherm van de TV ‘Ready to cast’ staan. De Chromecast is nu correct aangesloten.

Niet elke app heeft de mogelijkheid om het beeld via Chromecast op je TV weer te geven. Zoek in de app naar het Chromecast icoon.

Chromecast
 • Full HD, 1080P op 60 fps
 • Werkt met Google Assistent
Bekijk aanbieding

Adapter

Wanneer AirPlay of Chromecast voor jou niet tot de mogelijkheden behoort kun je ook via een adapter de iPad aansluiten op TV. De HDMI adapter, ook wel digitale AV-adapter genoemd, biedt digitale weergave inclusief geluid.

De adapter is eigenlijk niet meer dan een korte kabel met twee stekkertjes. Het ene gedeelte sluit je aan op de onderzijde van de iPad (dit is de aansluiting die ook gebruikt wordt voor het opladen). In het andere uiteinde steek je HDMI kabel. Deze ekabel sluit je vervolgens aan op de HDMI aansluiting van de televisie.

Eventueel kun je bij de HDMI adapter ook nog de oplaadkabel aansluiten om de iPad tijdens het gebruik van stroom te blijven voorzien.

Apple Lightning Digital AV Adapter
 • Voor iPhone, iPad of iPod
 • Hoge kwaliteit
Bekijk aanbieding

Dit was de laatste stap en hiermee is de aansluiting afgerond. Je kunt nu zelf de iPad aansluiten op TV!