iPhone aansluiten op TV

Om foto’s of films vanaf je iPhone op de televisie te bekijken kun je de iPhone aansluiten op TV. Deze handleiding legt de verschillende opties en aansluitmogelijkheden uit.

Mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden om je iPhone op een TV aan te sluiten. Dit kan bekabeld met een adapter, draadloos via AirPlay of draadloos via Chromecast. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgelegd.

Airplay

Je kunt de iPhone aansluiten op TV met AirPlay. Je kunt dan draadloos video, muziek of foto’s afspelen op de TV. Om airplay te kunnen gebruiken dient de TV of een ander tussenliggend apparaat AirPlay ondersteuning bieden.

Veel apparaten bieden tegenwoordig AirPlay ondersteuning. Denk hierbij aan een Apple TV, Receiver of mediaplayer. Controleer even of AirPlay inderdaad ondersteund wordt door jouw apparaat, en sluit deze aan op je TV.

Airplay verbinden:

 1. Sluit de iPhone en TV of ander AirPlay ondersteunend apparaat aan op hetzelfde WiFi netwerk.
 2. Heeft je iPhone iOS 12 of nieuwer? Dan veeg je omlaag vanuit de rechterbovenhoek van het scherm
  Heeft je iPhone iOS 11 of ouder? Dan veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm.
 3. Selecteer ‘Synchrone weergave’. Je ziet nu alle mogelijke apparaten om een AirPlay verbinding mee te maken.
 4. Selecteer het apparaat waarmee je verbinding wil maken. In dit geval is dit de TV of het tussenliggende apparaat.
 5. Als een AirPlay-toegangscode op het scherm van de Apple TV verschijnt, voer je deze toegangscode in op het iOS-apparaat.
 6. Wanneer je nu foto’s en video’s bekijkt of muziek luistert, worden deze via Airplay naar het geselecteerde apparaat gestreamd. Ook het browsen in Safari is direct zichtbaar op de TV.
Synchrone weergave in iOS 12

Wanneer je AirPlay vanuit het bedieningspaneel op de iPhone heeft ingeschakeld, blijft AirPlay actief totdat je dit uit zet. Daarom is deze instelling van invloed op alle apps wanneer deze worden gebruikt.

Chromecast

Een andere optie om het beeld van je iPhone weer te geven op je TV is door middel van de Chromecast van Google. Chromecast werkt bijna hetzelfde als Airplay, op een paar punten na: een één op één kopie van het scherm op je iPhone naar je TV is helaas niet mogelijk. Niet al het beeld op de iPhone werkt namelijk met de Chromecast. Een specifieke app moet Chromecast ondersteunen om het beeld weer te kunnen geven.

Chromecast verbinden:

 1. Plug de Chromecast in op een vrije HDMI poort op je TV.
 2. Stel je TV in op de juiste ingang / source / input. Je ziet nu het ‘Set me up’ scherm.
 3. Open de App Store op de iPhone en download de ‘Chromecast’ app.
 4. Navigeer vervolgens naar de WiFi instellingen op de iPhone. Je ziet hier nu een WiFi netwerk genaamd: Chromecast. Maak verbinding met dit WiFi netwerk door hierop te klikken. Eenmaal verbonden met de WiFi van de Chromecast verlaat je het menu instellingen.
 5. Start de ‘Chromecast’ app. In het beeld zie je vervolgens ‘We found a new Chromecast’. Klik daarna op op ‘Next’.
 6. Als controle zie je nu een code op het scherm, deze moet gelijk zijn aan de code die de Chromecast op de TV laat zien. Deze controle voorkomt dat je verbinding maakt met een andere Chromecast binnen bereik.
 7. Geef in het volgende scherm de Chromecast een naam.
 8. Hierna moet je de Chromecast met je eigen WiFi netwerk verbinden. Selecteer jouw WiFi netwerk en geef het wachtwoord van je WiFi netwerk op. Als dit gedaan is zal de Chromecast een aantal seconden bezig zijn om alle instellingen te verwerken.
 9. Wanneer de Chromecast klaar is zie je zowel in de app als op het scherm van de TV ‘Ready to cast’ staan. De Chromecast is nu correct aangesloten.

Niet elke app heeft de mogelijkheid om het beeld via Chromecast op je TV weer te geven. Zoek in de app naar het Chromecast icoon.

Chromecast
 • Full HD, 1080P op 60 fps
 • Werkt met Google Assistent
Bekijk aanbieding

AV-adapter

Wanneer AirPlay of Chromecast voor jou niet tot de mogelijkheden behoort kun je ook via een adapter de iPhone aansluiten op TV. Deze digitale AV-adapter biedt digitale weergave inclusief geluid via HDMI.

De adapter is eigenlijk niet meer dan een korte kabel met twee stekkertjes. Het ene gedeelte sluit je aan op de Lightning aansluiting aan de onderkant van je iPhone. Vervolgens sluit je een HDMi kabel aan op de andere kant van de adapter. Nu hoef je enkel deze HDMI kabel nog aan te sluiten op een HDMI aansluiting van je televisie. Eventueel kun je bij de HDMI adapter ook nog de oplaadkabel aansluiten om de iPhone tijdens het gebruik van stroom te blijven voorzien.

Apple Lightning Digital AV Adapter
 • Voor iPhone, iPad of iPod
 • Hoge kwaliteit
Bekijk aanbieding

Dit was de laatste stap en hiermee is de aansluiting afgerond. Je kunt nu zelf een iPhone aansluiten op TV!