Laptop aansluiten op TV

Wil je graag het beeld en geluid van je laptop weergeven en afspelen op de TV? Met behulp van deze handleiding kun je zelf een laptop aansluiten op TV.

Situatie

Je kunt een laptop aansluiten op TV met verschillende type kabels. Welke kabel voor jouw situatie geschikt is bepalen we met de hieronder beschreven stappen. De meest voorkomende type kabels worden behandeld. Ken je jouw situatie al en/of weet je al welke kabel optimaal is voor jouw situatie? Ga dan verder door naar ‘Aansluiten’.

Aansluitingen op de laptop

Controleer en noteer welke aansluitingen er aanwezig zijn op jouw PC. Dit kunnen HDMI, S-video, VGA en DVI zijn.

1. HDMI | 2. S-Video | 3. VGA | 4. DVI

Aansluitingen op de TV

Controleer en noteer welke aansluitingen er aanwezig zijn op jouw televisie. De aansluitingen die je kunt gebruiken zijn: Scart, HDMI, Component (RGB), Composiet, S-video en VGA.

1. Component | 2. Composiet | 3. Scart | 4. HDMI | 5. LAN | 6. Coax | 7. S-Video | 8. VGA

Kies je kabel

Bepaal de beste kabel voor jouw situatie met behulp van de aansluitingen en de onderstaande tabel.

1. Composiet | 2. S-Video | 3. VGA | 4. DVI | 5. HDMI
LaptopTelevisieSoort kabel
HDMIHDMIHDMI kabel
DVIHDMIDVI - HDMI kabel
DVIDVIDVI - DVI kabel
DVIVGADVI - VGA kabel
VGADVIVGA - VGA kabel
VGAVGAVGA - VGA kabel
S-VideoS-VideoS-Video kabel
S-VideoScartS-video kabel en Scart adapter
ComposietComposietComposiet kabel
ComposietScartComposiet kabel en Scart adapter
Component (RGB)Component (RGB)Component (RGB) kabel
Component (RGB)ScartComponent (RGB) kabel en Scart adapter

Een laptop aansluiten op TV gaat het best met een HDMI kabel. Heb je de juiste aansluitingen op de laptop en televisie? Dan is dit altijd de beste keuze. Een goede HDMI kabel is trouwens niet altijd de duurste!

Aansluiten

HDMI en DVI-HDMI

Je gaat de laptop aansluiten op TV via HDMI of DVI-HDMI? Met deze aansluiting krijg je altijd de beste beeldkwaliteit. Door de kabel aan beide uiteinden aan te sluiten en de televisie in te stellen op het juiste HDMI kanaal (HDMI1, HDMI2, etc.) zou je direct beeld moeten ontvangen op de televisie. Als dit niet het geval is kun je verder gaan met ‘Scherm instellen’.

VGA en DVI

Je wilt een laptop aansluiten op TV met een VGA en/of DVI kabel? Veel monitoren, nieuwe televisies en beamers beschikken over een VGA of DVI aansluiting. De DVI aansluiting is ten opzichte van VGA van betere kwaliteit en heeft de voorkeur. Wanneer je beide kabeluiteinden hebt aangesloten ga je verder met ‘Scherm instellen’.

S-Video, Component (RGB), Composiet en Scart

Je wilt jouw PC aansluiten op TV met een S-video, Component (RGB), Je wilt de laptop aansluiten op TV met een S-video, Component (RGB), Composiet of Scart kabel? Om Scart te kunnen gebruiken heb je een Scart connector nodig, deze plug je in een vrije Scart aansluiting. Aan de andere zijde van die connector vind je dan een Composiet, S-video en geluid in- en uitgangen. Door middel van een schakelaar kun je kiezen of je inkomende of uitgaande signalen wilt doorlaten. Om video en geluid van de laptop te kunnen ontvangen, moet deze switch op ‘in’ staan. Het signaal moet namelijk binnenkomen bij de televisie.

Voor de beste weergave gebruik je een Component (RGB) kabel, maar deze aansluiting is op weinig laptops te vinden. Weet je het niet zeker? Kies dan voor een Composiet kabel. Als de TV alleen over S-video beschikt en de laptop alleen over Composiet, of andersom, kun je een verloopkabeltje gebruiken. Deze is bij de betere videokaarten meestal meegeleverd.

Wat betreft geluid heb je meerdere mogelijkheden: je kunt de laptopspeakers gebruiken, een aparte versterker of de speakers van de televisie. Voor de laatste twee opties heb je een kabel nodig tussen de line-out van de geluidskaart in de laptop en de audio-ingang van de versterker of televisie (eventueel op de Scart-connector als de tv geen aparte audio-ingang heeft of als je deze toch al gebruikt). Deze kabel wordt ‘Jack naar tulp’ genoemd.

Nadat je een van deze mogelijkheden hebt aangesloten ga je verder met ‘Scherm instellen’.

Scherm instellen

e hoeft nu alleen nog maar je tweede monitor in te stellen. Dit doe je met behulp van de onderstaande uitleg en afbeeldingen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad. In Windows kies je voor ‘Aan persoonlijke voorkeur aanpassen’. Klik vervolgens op de optie ‘Beeldscherminstellingen’.

Klik nu op het plaatje van de tweede monitor en kies voor de optie ‘Deze beeldschermen uitbreiden’. Daarna stel je de tweede monitor in op de juiste resolutie en klik je op ‘Toepassen’. De tweede monitor gaat aan en zal beeld weergeven. Zie je niets op de TV? Dan moet je de TV nog even op het juiste kanaal afstemmen (AV). Ook kan het voorkomen dat de TV de geselecteerde resolutie niet kan weergeven. In dit geval kun je het best even alle resoluties testen.

Als de tweede monitor links van het hoofdscherm staat, kun je het plaatje voor de tweede monitor naast de eerste zetten. Klik op het plaatje en sleep deze naar de juiste positie ten opzichte van de eerste monitor. Je kunt de vensters nu van de ene naar de andere monitor slepen door gewoon voorbij de rand van de eerste monitor te gaan, om daarmee op de tweede uit te komen.

Wil je dat het TV scherm het beeld op je laptop dupliceert in plaats van een uitgebreid tweede scherm, kies dan voor ‘Deze beeldschermen dupliceren’ in plaats van ‘Deze beeldschermen uitbreiden’.

Dit was de laatste stap en hiermee is de aansluiting afgerond. Je kunt nu zelf een laptop aansluiten op TV.