Palmbomen zaaien en kweken

Daar waar vroeger iemand je raar aan zou kijken als je zou zeggen dat je een palmboom in je tuin hebt staan zien we ze tegenwoordig toch steeds meer verschijnen in het straatbeeld. Maar wat als je kan zeggen dat je de palmboom zelf hebt gezaaid!! Het zaaien en kweken van een palmboom is eigenlijk best goed te doen. Het belangrijkste ingrediënt? Geduld!

Washintona Robusta zaailingen

Palmboom soort kiezen

Hoewel in principe met de juiste materialen elke soort palmboom wel op te kweken is benaderen we in dit artikel een aantal van de populairste en/of makkelijkst te zaaien soorten.

SoortGemiddelde kiemperiodeKiemtemperatuurWinterhardheid
Trachycarpus Fortunei3 maand20-22°CZonder bescherming in de volle grond
Trachycarpus Wagnerianus3 maand20-22°CZonder bescherming in de volle grond
Washingtonia Robusta 3 weken25-30°CIn de winter binnen halen
Chamearops Humilis6 maand25-30°CBeschermen in de winter

Voor een mooi en snel resultaat zou je bijvoorbeeld zowel Trachycarpus als Washingtonia tegelijk kunnen zaaien.

Verse zaden

Het belangrijkste element voor het behalen van een goed resultaat is het verkrijgen van verse zaden. Hoe verser de zaden, des te makkelijker deze gaan kiemen.

Weken

Week de zaden 24 tot 48 uur in lauw water, dit zorgt ervoor dat de harde schil iets weker wordt zodat de kieming sneller kan plaatsvinden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een plastic beker en pak deze in met aluminiumfolie, plaats deze beker vervolgens op de verwarming. Voor een nog beter resultaat kun je wat Nitrozyme toevoegen aan het water. Nitrozyme is een behoorlijk krachtige, natuurlijke simulant die de kieming bevordert. Ververs het water na 24 uur.

Zaaien in een bak of pot

Kies een bak of pot tussen 10 en 20 cm diep. Palmen maken een lange penwortel aan, diepte is daarom nu, en ook in de toekomst altijd van belang. Vul de bak of pot bij voorkeur met zaai- en stekgrond. Als dit echter niet voorhanden is, is ook zaaien in gewone potgrond mogelijk. Maak met je vinger kuiltjes van zo’n 2 cm diep en laat ook 2-3 cm tussen de verschillende kuiltjes. Plaats een zaadje in alle kuiltjes en dek deze vervolgens weer af met de zaaigrond. Maak de aarde licht vochtig, niet te nat! Als je de bak of pot vervolgens afdekt met bijvoorbeeld folie, hoef je tussendoor geen water meer te geven.

Ben je van plan om vaker te gaan zaaien, of wil je soorten gaan zaaien die bij hogere temperaturen kiemen? In dat geval zou je de aanschaf van een propagator kunnen overwegen. Met een propagator heb je een betere controle over licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Een propagator heb je in verwarmde en onverwarmde varianten. Tevens zijn er modellen welke de huidige temperatuur aangeven.

Temperatuur

Voor de meeste palmsoorten (m.u.v. Trachycarpus) geldt dat je deze weg moet zetten bij een temperatuur van 25-30 graden. Dit kan in een verwarmde kweekbak, op de radiator of wellicht in de ruimte waar de Cv-ketel hangt.  Voor de Trachycarpus soorten geldt dat deze juist niet te warm moeten worden geplaatst. Een plekje op kamertemperatuur is zeker voldoende.

Kieming

Zolang de zaden nog niet zijn gekiemd is licht niet nodig. Zet de bak of pot dus gerust op een donkere plek. Kijk af en toe gerust of er al iets boven de grond uit steekt, maar van groot belang is het om niet te gaan wroeten in de grond. Dit is slecht voor de kieming.

Afhankelijk van het soort dat je hebt gezaaid zal je na een aantal weken of maanden de eerste puntjes boven de grond uit zien steken. Pas op het moment dat deze eerste zaailingen het folie beginnen te raken dient de bak op een plekje in het licht te worden gezet. Voor het raam op de vensterbank is een uitstekende plaats!

Trachycarpus Fortunei zaailingen 1 jaar oud

Verplanten of verspenen

Het eerste jaar kun je de zaailingen gewoon in dezelfde bak als waarin gezaaid is laten staan. Tenzij je voor een bak hebt gekozen welke minder dan 10cm hoog is. Na het eerste jaar kun je de zaailingen het beste een eigen pot geven. Kies bij het verplanten van de zaailingen voor het beste resultaat wederom voor een diepe pot. Voor palmen zijn speciale diepe potten beschikbaar (palm of rozen potten). Je kunt ervoor kiezen om de potten met speciale mediterrane grond te vullen, maar ook gewone potgrond volstaat prima. Voeg aan de potgrond een klein beetje koemest korrels toe, maar doe dit met mate! Omdat de zaailingen nog erg jong zijn moet je uitkijken voor overbemesting.

Wees erg voorzichtig met het uitscheppen van de zaailingen. Plaats de zaailing in zijn nieuwe pot met de stam op dezelfde hoogte als in de vorige pot.