Top 10 winterharde palmbomen

Een palmboom in je tuin? Waar mensen je vroeger raar aan zouden kijken zie je ze tegenwoordig steeds meer verschijnen in het straatbeeld. Er zijn namelijk soorten welke prima bestand zijn tegen vorst en sneeuw. TimTip heeft de Top 10 winterharde palmbomen voor je op een rijtje gezet. De rangschikking is gebaseerd op o.a. winterhardheid, populariteit, gevoeligheid voor vocht en algemene beschikbaarheid.

1. Trachycarpus Fortunei

De Trachycarpus Fortunei is absoluut de meest geschikte palmboom voor ons klimaat. Deze palm heeft zijn oorsprong in Zuidoost-Azie waar de winters erg koud en streng kunnen zijn. Zelfs in de Himalaya is deze palm te vinden. Hierdoor is de Trachycarpus Fortunei uitermate geschikt om bij ons in de volle grond gezet te worden. Geef de palm een mooi plekje enigszins beschut voor de wind, en u kunt jaren van deze prachtige palm genieten. Deze palm staat ook bekend als: Chinese Waaierpalm, Chinese Windmolenpalm of Chusan Handpalm.
Vorstbestendigheid: -18

2. Trachycarpus Wagnerianus

De Trachycarpus Wagnerianus is het kleine broertje van de Trachycarpus Fortunei. Deze palm onderscheidt zich door zijn compacte bladerkroon. De bladeren zijn daardoor minder vatbaar voor strenge koude wind. Ook de Trachycarpus Wagnerianus kan bij ons prima in de volle grond geplaatst worden. De palm lijkt iets gevoeliger voor vocht te zijn in de winter dan zijn grotere broer.
Vorstbestendigheid -17

Trachycarpus Wagnerianus

3. Trachycarpus Takil

Éen van de meest winterharde palmbomen ter wereld! De Trachycarpus Takil heeft korte stijve bladeren welke meer rechtop staan en de palmboom krijgt na verloop van tijd een kale stam. De onderkant van de bladeren is zilvergrijs. De Trachycarpus Takil wordt met uitsterven bedreigd. Het is dus lastig om aan grote maten van de Takil te komen. Wel is er gelukkig vrij gemakkelijke aan zaden van te komen voor indien je het geduld hebt om de palmboom zelf te zaaien en op te kweken.
Vorstbestendigheid -20

4. Trachycarpus Latisectus

De Trachycarpus Latisectus is de laatste palm uit de Trachycarpus famillie in onze lijst. Hij komt uit de bergen van Noord-Oost India. Dit is dan ook de enige plek waar je deze palmen nog in het wild kunt tegenkomen. Wederom een behoorlijk zeldzame soort dus. De bladeren zijn prachtig olijfgroen en glanzend. Een plekje beschut uit de wind heeft deze palm het liefst.
Vorstbestendigheid -17

Trachycarpus Latisectus

5. Chamaerops Humilis

Een prachtige en tevens de enige inheemse Europese palm. De Chamaerops Humilis groeit langs de kust van de Middellandse Zee. Het is een meerstammige palmboom met stekeltjes aan de zijkant van de bladstelen. De palm kan heel wat kou verdragen en is dus geschikt om ook bij ons in de volle grond geplaatst te worden. Zorg dan echter wel voor een beschutte standplaats uit de wind. Ook is het plaatsen van deze palm in een grote pot een prachtig gezicht. Bij zeer koude en vooral vochtige periodes heeft deze palm wel lichte bescherming nodig. In een pot kun je de palm droog wegzetten en in de volle grond kan een afdakje om de “kern” droog te houden al veel bescherming geven. Ook is geheel inpakken met een vliesdoek een uitstekende optie. Eventueel kun je een verwarmingsdraad toevoegen voor de zekerheid.
Vorstbestendigheid -13

Chamaerops Humilis

6. Chamaerops Humilis “vulcano”

De Chamearops Humilis “vulcano” komt oorspronkelijk van het eiland Vulcano, iets ten noorden van Sicilië Zuid Italië. Deze palmboom heeft een zeer compacte vorm en kleinere bladeren dan de gewone Chamaerops Humilis. Ook kenmerkend is de grote hoeveelheid bladeren aan de palmboom. Qua winterhardheid is deze gelijk aan de gewone Chamaerops. In een pot kun je de palm droog wegzetten en in de volle grond kan een afdakje om de “kern” droog te houden al veel bescherming geven. Ook is geheel inpakken met een vliesdoek een uitstekende optie. Eventueel kun je een verwarmingsdraad toevoegen voor de zekerheid.
Vorstbestendigheid -13

7. Jubea Chilensis

De Jubea Chilensis is de meest winterharde vederpalm ter wereld. Deze palm heeft zijn oorsprong in Chili en kan daar wel 25 meter hoog worden! Bij ons is het echter een erg trage groeier. Maar daarom niet minder mooi. De palm is, mits goed beschermd, ook bij ons in de volle grond te plaatsen. Met zijn dikke stam en prachtige vederbladeren is het een blikvanger in de tuin. Beschermen in de winter met een afdak en/of een vliesdoek is toch wel het minste wat je zult moeten doen om de palm de winter goed door te laten komen.
Vorstbestendigheid -12

Jubea Chilensis

8. Sabal minor

Deze palm komt oorspronkelijk uit het Zuid-oosten van de Verenigde Staten. Het is een langzaam groeiende palm welke niet groter zal worden dan een struik. De stam van de Sabal minor groeit ondergronds, waarbij er slechts een klein gedeelte bovengronds zichtbaar is. De palm heeft een beschutte standplaats nodig. Vooral de kern dient goed beschermd te worden tegen de koude en natte winters. Een afdakje of inpakken met een vliesdoek zal over het algemeen volstaan.
Vorstbestendigheid -12

9. Rhapidophyllum hystrix

De Rhapidophyllum hystrix komt ook uit het Zuid-oosten van de Verenigde staten. Dit is waarschijnlijk de meest winterharde palmboom ter wereld! De Rhapidophyllum hystrix groeit niet snel en blijft relatief klein. Deze palmboom is minder populair vanwege de scherpe doornen die de stam bedekken. Onze winters zijn echter geen enkel probleem, beschermen van de palmboom is niet nodig.
Vorstbestendigheid: -20

10. Trithrinax campestris

Deze meerstammige palmboom heeft zijn oorsprong in Argentinië en Uruguay. De Trithrinax campestris heeft enorme stekels aan het uiteinde van de bladeren en op de stam. De bladeren zijn zilverblauw aan de bovenkant en grijsgroen aan de onderkant. De palm houdt niet van veel nattigheid, plaats deze daarom iets verhoogd op een klein heuveltje of in goed drainerende grond. Vanwege de hoge vorstbestendigheid is de palm prima te plaatsen in de volle grond. Bij extreme kou wordt aangeraden de kern te beschermen tegen vocht.
Vorstbestendigheid -15