PC aansluiten op TV

Wil je graag het beeld en geluid van je PC weergeven en afspelen op je TV? Met behulp van deze handleiding kun je zelf jouw PC aansluiten op TV.

Situatie

Je kunt jouw PC aansluiten op TV met verschillende type kabels. De voor jouw situatie geschikte kabel kun je bepalen met behulp van de hieronder beschreven stappen. De meest voorkomende type kabel worden behandeld. Ken je jouw situatie al en/of weet je al welke kabel voor jouw situatie geschikt is? Ga dan verder door naar ‘Aansluiten’.

Aansluitingen op de PC

Controleer en noteer welke aansluitingen er aanwezig zijn op jouw PC. Dit kunnen HDMI, S-video, VGA en DVI zijn.

1. HDMI | 2. S-Video | 3. VGA | 4. DVI

Aansluitingen op de TV

Controleer en noteer welke aansluitingen er aanwezig zijn op jouw televisie. De aansluitingen die je kunt gebruiken zijn: Scart, HDMI, Component (RGB), Composiet, S-video en VGA.

1. Component | 2. Composiet | 3. Scart | 4. HDMI | 5. LAN | 6. Coax | 7. S-Video | 8. VGA

Kies je kabel

Bepaal de beste kabel voor jouw situatie met behulp van de aansluitingen en de onderstaande tabel.

1. Composiet | 2. S-Video | 3. VGA | 4. DVI | 5. HDMI
ComputerTelevisieSoort kabel
HDMIHDMIHDMI kabel
DVIHDMIDVI - HDMI kabel
DVIDVIDVI - DVI kabel
DVIVGADVI - VGA kabel
VGADVIVGA - VGA kabel
VGAVGAVGA - VGA kabel
S-VideoS-VideoS-Video kabel
S-VideoScartS-video kabel en Scart adapter
ComposietComposietComposiet kabel
ComposietScartComposiet kabel en Scart adapter
Component (RGB)Component (RGB)Component (RGB) kabel
Component (RGB)ScartComponent (RGB) kabel en Scart adapter

Je PC aansluiten op TV gaat het best met een HDMI kabel. Heb je de juiste aansluitingen op jouw PC en TV, dan is dit de beste keuze. Een goede HDMI kabel is niet altijd de duurste!

Aansluiten

HDMI en DVI-HDMI

Je PC aansluiten op TV met HDMI of DVI-HDMI geeft je de beste beeldkwaliteit. Als je de kabel aan beide uiteinden aansluit en de televisie instelt op het juiste HDMI kanaal (HDMI1, HDMI2, etc.) heb je direct beeld. Heb je dit niet? Ga dan verder met ‘Scherm instellen’ voor het instellen van de tweede monitor (TV).

VGA en DVI

Je wilt jouw PC aansluiten op TV met VGA en/of DVI? Veel televisies, monitoren en nieuwe beamers beschikken over een VGA of DVI aansluiting. De DVI aansluiting is ten opzichte van VGA van betere kwaliteit en heeft de voorkeur. Wanneer je de kabel hebt aangesloten ga je verder met ‘Scherm instellen’.

S-Video, Component (RGB), Composiet en Scart

Je wilt jouw PC aansluiten op TV met een S-video, Component (RGB), Composiet of Scart kabel? Wanneer je Scart wilt gebruiken, heb je een Scart connector nodig, deze steek je in een vrije Scart aansluiting. Aan de andere zijde van die connector vindt je een Composiet, S-video en geluid in- en uitgangen. Door middel van een schakelaar kun je kiezen of je inkomende of uitgaande signalen wilt doorlaten. Om beeld en geluid van je PC te kunnen ontvangen, moet je deze schakelaar op ‘in’ zetten. Het signaal moet namelijk binnenkomen in de TV, en niet uitzenden.

Voor de best mogelijke weergave gebruik je een Component (RGB) kabel, deze aansluiting is echter in de meeste gevallen niet aanwezig op een PC. Weet je het niet zeker? Dan kun je het best gebruik maken van een Composiet kabel. Als je TV alleen over S-video beschikt en je PC alleen over Composiet of andersom, kun je een verloopkabel gebruiken. Bij de betere videokaarten is deze vaak meegeleverd.

Wat betreft geluid heb je meerdere opties; je kunt je laptop speakers gebruiken, de speakers van de televisie of een aparte versterker. Voor de laatste twee opties heb je een kabel nodig tussen de line-out van de geluidskaart in de PC en de audio-ingang van de versterker of TV (eventueel op de Scart connector als de TV geen aparte audio-ingang heeft of als je deze toch al gebruikt). De desbetreffende kabel wordt ‘Jack naar tulp’ genoemd.

Wanneer je een van deze mogelijkheden hebt aangesloten kun je verder gaan met ‘Scherm instellen’.

Scherm instellen

Je moet nu alleen nog de tweede monitor instellen. Dit doen we met behulp van de onderstaande uitleg en de bijbehorende afbeeldingen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad. In Windows kies je voor ‘Aan persoonlijke voorkeur aanpassen’. Klik vervolgens op de optie ‘Beeldscherminstellingen’.

Klik nu op het plaatje van de tweede monitor en kies voor de optie ‘Deze beeldschermen uitbreiden’. Vervolgens stel je de juiste resolutie van de tweede monitor in en klik je op ‘Toepassen’. De tweede monitor gaat nu aan en zal een beeld tonen. Zie je niets op je TV dan moet je de TV op het juiste kanaal afstemmen (AV). Ook kan het voorkomen dat je een resolutie hebt ingesteld die jouw TV niet kan weergeven. Je kunt in dit geval het beste even alle resoluties testen.

Als de tweede monitor links van uw hoofdscherm staat, kun je het plaatje voor de tweede monitor naast de eerste zetten. Klik op het plaatje en sleep deze naar de juiste positie ten opzichte van de eerste monitor. Je kunt de vensters nu van de ene naar de andere monitor slepen door gewoon voorbij de rand van de eerste monitor te gaan, je komt vervolgens op de tweede uit.

Wil je dat het TV scherm niet als tweede scherm wordt gezien, maar als duplicatie van het scherm van de PC, kies dan in plaats van ‘Deze beelschermen uitbreiden’ voor ‘Deze beeldschermen dupliceren’.

Dit was de laatste stap en hiermee is de aansluiting afgerond. Je kunt nu zelf een PC aansluiten op TV.