RJ11 aansluiten (telefoonkabel)

Een telefoonkabel aansluiten (RJ11) komt gelukkig niet zo vaak voor. In de meeste gevallen volstaat een kant en klare kabel. Maar indien dit niet het geval is zul je zelf aan de slag moeten om een telefoon te maken. In principe is dit geen lastige klus, maar de verschillende kleuren bekabeling kunnen het enigszins lastig maken. TimTip helpt je met het maken van je telefoonkabel!

Benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden voor het maken van de RJ11 kabels in huis hebt:

  • Speciale krimptang (geschikt voor RJ11 stekkers)
  • Schaar of kniptang
  • Scherp (Stanley)mes
  • Telefoonkabel type RJ11
  • Twee modulaire stekkers type RJ11
Krimptang voor Netwerk Kabel, RJ11, RJ12, RJ45
  • Voorzien van kabelknipper en kabelstripper
  • Geschikt voor alle netwerkkabels
  • RJ11, RJ12, RJ45
Bekijk aanbieding

Strippen

Allereerst dient de kabel gestript te worden. In dit geval houdt dat in dat enkel de buitenmantel dient te worden gestript. De individuele aders mogen hierbij niet beschadigen. Je kunt dit het beste doen door voorzichtig met een Stanley mes een centimeter of drie van het einde van de kabel een fijne snede in de mantel te maken. Maak daarbij, zonder al te hard te drukken, een ronddraaiende beweging met het mes.

Lengte

Knip met een tang de aders in een rechte lijn, zodat alle aders dezelfde lengte hebben.

Kleurcombinaties

In het verleden zijn er verschillende kleurcombinaties gebruikt voor de RJ11 bekabeling. Afhankelijk van hoe oud je kabel is zijn er verschillende kleurcombinaties mogelijk. Zoek hieronder de kleurencombinatie op welke voor jou van toepassing is en sluit de aders aan op de juiste contacten.

Mogelijke kleurcombinaties voor de RJ11 bekabeling.

Stekker plaatsen

Schuif nu de aders in het RJ11 stekkertje, houd het stekkertje daarbij met het lipje naar de onderkant! Zorg ervoor dat de aders in de juiste volgorde worden geplaatst, zoals hierboven is benoemd.

Ommanteling

Zorg ervoor dat de ommanteling ook in de stekker gaat en wel minimaal tot de inkeping, deze klemmen we vast in de volgende stap.

Stekker vastzetten

Plaats vervolgens het stekkertje met de ingeschoven kabel in de speciale knijptang. Knijp deze aan zodat de aders worden vastgezet en blootgelegd. Het kan zijn dat het nodig is de tang twee keer of meer stevig in te knijpen

Controleer extra goed dat alle aders tot het einde zijn ingeschoven. Wanneer dit niet correct gebeurt zal de kabel niet goed functioneren.