Tim heeft
verstand van
routers.

Routers

De router, velen hebben er één in huis. Maar wat is een router nu precies? In dit artikel lichten we de router toe en gaan we in verdere artikelen in op een aantal specifieke aansluitingen of configuraties.

Wat is een router?

Een router is het belangrijkste apparaat in een thuisnetwerk. Het regelt de verbindingen voor alle apparaten op het netwerk. Het verbind dit netwerk weer met een netwerk aan de andere kant van de router (een modem, het internet). Je kunt de router gerust de baas van het netwerk noemen.

Wat doet een router?

De router zorgt voor alle communicatie op het netwerk. Hij verzendt pakketjes met data en kiest daarvoor altijd de kortste route.

Computers, laptops, telefoons, tablets, media players en ga zo maar door, allemaal hebben zij een bedrade of draadloze verbinding naar de router. De router zorgt ervoor dat deze apparaten allemaal een eigen uniek adres (lan ip-adres) krijgen binnen het netwerk. Door de router via de WAN poort aan te sluiten op het modem van je provider verbind de router alle achterliggende apparaten met het internet. Kijk voor het correct aansluiten van de router op het modem naar het artikel router aansluiten.

Door middel van extra security maatregelen als bijvoorbeeld een firewall voorziet de router in extra beveiliging tijdens het surfen op het internet.

Waarom een router?

Het modem van mijn provider is toch ook een router? En ik beschik hiermee toch ook al over een draadloos netwerk? Hoewel de meeste modems van providers inderdaad modem-routers zijn halen deze niet de prestaties van een losstaande router.

Met een router achter je modem heb je meer configuratie mogelijkheden, heb je vaak een groter WiFi bereik, zijn je netwerksnelheden vaak groter.

De locatie van het modem van je provider is vaak al bepaald. Deze dient meestal in de buurt van het aansluitpunt te staan, dit is wellicht niet de beste plek is voor je draadloos netwerk of netwerkkabels. Een router kun je op een gekozen plek plaatsen. De enige vereiste is een bekabelde verbinding naar het modem.

Veiligheid! Zoals eerder al aangegeven beschikt vrijwel iedere router over een firewall. Met een router bent u dus veiliger online.