Draadloos netwerk / internet instellen

Zelf draadloos internet instellen (een draadloos netwerk instellen). Met behulp van deze handleiding kun je het zelf!

Benodigdheden draadloos internet instellen

Om gebruik te kunnen maken van draadloos internet heb je het volgende nodig:

  • Een werkende internet verbinding
  • Een modem (eventueel draadloos)
  • Een draadloze router (wanneer je modem niet draadloos is)
  • Een USB WLAN adapter (wanneer je pc/laptop geen WiFi netwerkkaart heeft)

Voorbereiding

Voordat je het draadloos netwerk / internet (ook wel WiFi genoemd) kunt instellen moeten eerst alle fysieke aansluitingen worden gemaakt. Je modem moet aangesloten zijn. Tegenwoordig leveren vrijwel alle providers draadloze modem-routers. Valt je modem hieronder, dan kan je modem draadloos uitzenden en heb je geen extra draadloze router nodig. Is het signaal van jouw draadloze modem erg zwak, of heeft je modem geen draadloze mogelijkheden? Dan moet je een extra router aansluiten die wel draadloos kan uitzenden. Een concrete handleiding voor het aansluiten van de router vind je in het artikel: Router aansluiten

Een draadloos netwerk

Veel modems hebben ook de mogelijkheid om je netwerk draadloos beschikbaar te maken. Dit zijn de zogenaamde router-modems. O.a. de Experiabox van KPN en de modems van Ziggo maken gebruik van deze functie.

Inloggen op je modem of router

Om de instellingen van het draadloos netwerk / internet te kunnen aanpassen moet je eerst inloggen op het modem of router. Om dit op een correcte manier te kunnen doen zal je een PC of laptop met een netwerkkabel aan moeten sluiten op je modem / router. Je vindt de informatie zoals het IP-adres en inloggegevens van het modem / router in de meeste gevallen op een sticker aan de onderzijde van het modem / router. Let op: deze kun je natuurlijk al eens gewijzigd hebben! In de meeste gevallen kun je de instellingen benaderen door in een browser naar http://192.168.1.1 te surfen en daar in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router.

Netwerk naam (SSID)

Eenmaal in de instellingen kun je de naam van het netwerk naar wens aanpassen. Dit om het netwerk duidelijk herkenbaar te maken. Zoek in het navigatie menu van het modem / router naar één van de volgende benamingen: WLAN, wireless, draadloos. Hier kun je de draadloze instellingen aanpassen. De naam van het netwerk wordt SSID genoemd, in de meeste gevallen zal deze ook op deze manier in de instellingen staan. Dit veld kun je aanpassen in een naam naar wens.

Beveiliging

In de draadloze instellingen zal je ook de mogelijkheid vinden om het netwerk te beveiligen. Wanneer je het draadloos netwerk met een ‘sleutel’ (wachtwoord) beveiligd voorkom je dat onbevoegden toegang verkrijgen tot het netwerk. Je hebt wat betreft het type ‘sleutel’ de keuze uit verschillende beveiligings-standaarden. De meest voorkomende zijn WEP, WPA en WPA2. WPA2 is de meest veilige en meest betrouwbare keuze. Maak in dit geval bij de instellingen de keuze voor WPA2. Hierna kun je een wachtwoord kiezen, bij WPA2 mag dit wachtwoord bestaan uit allerlei combinaties of losse letters, cijfers en leestekens.

Computer aansluiten op uw draadloos netwerk / internet

Na de configuratie van het netwerk kan je nu de computer draadloos verbinding laten maken met het draadloos netwerk. Indien de computer standaard niet over draadloze mogelijkheden beschikt heb je hiervoor een draadloze WLAN adapter nodig. Deze steek je in een vrije USB-poort en je installeert de software van de meegeleverde CD indien nodig. Daarna kun je kiezen om verbinding te maken met de meegeleverde software, of via de standaard Windows methode. Deze zie je hieronder. Om de juiste verbinding in te stellen moet je op de PC alle zichtbare draadloze netwerken weergeven. Dit doe je door op het icoontje te klikken zoals aangegeven op de afbeelding hier onder.

Daarna selecteer je jouw netwerk en geef je het wachtwoord in. De verbinding is nu gemaakt en de PC zal nu altijd, wanneer het netwerk binnen bereik is, automatisch verbinding maken.

Andere apparaten aansluiten op het draadloos netwerk / internet

Wanneer je een ander apparaat met draadloze mogelijkheden wilt aansluiten zal je in het menu van het apparaat op zoek moeten gaan naar de draadloze instellingen. Vaak zal je hier een lijst tegenkomen met alle beschikbare draadloze netwerken. Selecteer daarin jouw netwerk en voer het wachtwoord in. De verbinding is nu gemaakt en het apparaat zal nu altijd, wanneer het netwerk binnen bereik is, automatisch verbinding maken.

WiFi signaal versterken

Blijkt na het draadloos netwerk / internet instellen dat het signaal te zwak is waardoor je niet op elke gewenste plek in huis bereik hebt? Lees in dat geval het artikel: WiFi signaal versterken

Wanneer je deze handleiding gelezen hebt kun je zelf draadloos internet instellen en een draadloos netwerk aansluiten.

Wordt de draadloze functie van jouw modem of router (indien aanwezig) niet gebruikt, schakel deze dan uit zodat onbevoegden er geen gebruik van kunnen maken.