Router op router aansluiten

Om in het hele huis een goed draadloos bereik te hebben kun je er voor kiezen om een router op router aan te sluiten. Deze handleiding legt uit hoe het moet.

De juiste manier van aansluiten

Allereerst is het belangrijk te bepalen op welke manier de router aangesloten moet worden. Dit gaan we onderzoeken door middel van de volgende informatie. Een router kun je zien als de ‘kapitein’ van het netwerk, zijn primaire taak is het uitdelen van IP-adressen uit aan alle apparaten binnen het netwerk. Bij het aansluiten van de tweede router zullen we waarschijnlijk eerst een aantal aanpassingen moeten doen in de instellingen van deze tweede router. Een netwerk is er namelijk in de basis op gericht om slechts één router te hebben. Twee kapiteins op één schip geeft voornamelijk problemen. Het schip is in dit geval het gebied waarin de routers IP-adressen uitdelen, jouw netwerk. De reeks waarin de routers IP-adressen uitdelen is meestal te vinden op de sticker onderop de router. In de meeste gevallen zal dit 192.168.1.x zijn. Zijn de eerste drie getallen in deze reeks beide routers gelijk? Dan moeten we de reeks van de tweede router aanpassen, hoe dit moet lees je hier onder. Is de reeks van de routers verschillend dan kun je deze stap overslaan en verder lezen bij ‘Bekabeling’.

IP-Reeks

De routers bevinden zich allebei in dezelfde reeks. Sluit een laptop of pc met een UTP kabel rechstreeks aan op de tweede router, dit mag op elke willekeurige poort zijn met behalve de WAN poort. Sluit de routers nog niet op elkaar aan!  Navigeer via de webbrowser naar het IP-adres van de router. Dit adres staat vermeld op de sticker aan de onderzijde van de router, meestal is dit 192.168.1.1. De router zal waarschijnlijk om login gegevens vragen, ook deze staan op de sticker vermeld. In de meeste gevallen is dit admin – admin. Op de configuratiepagina van de tweede router geef je deze een IP-reeks, dat buiten de reeks ligt van router één. Bijvoorbeeld 192.168.2.1. Het configuratiescherm van router twee komt dan automatisch op 192.168.2.1 te staan. Stel de router daarnaast zo in dat deze uitzendt op een ander kanaal dan de eerste router. Dit om verbindingsproblemen te voorkomen.

Bekabeling

Er zijn twee mogelijkheden om de routers op elkaar aan te sluiten. Optie B heeft wat voordelen ten opzichte van Optie A maar is wat lastiger aan te sluiten. Lees de twee mogelijke opties door en bepaal voor jezelf welke aansluiting voor jou de beste keuze is.

Optie A

De routers delen verschillende IP-adressen uit. Nu steek je een UTP kabel in de WAN poort van de tweede router. Deze poort is vaak gescheiden van de overige poorten, voorzien van een andere kleur of er staat WAN bij genoteerd. Steek het andere uiteinde van de zojuist aangesloten kabel in één van de vrije poorten (LAN poorten) op de eerste router. Het aansluiten van de tweede router is nu voltooid, je kunt nu met een kabel- of draadloos- verbinding maken met de tweede router. Draadloos doe je dit via de gegevens van de sticker op de onderzijde van de router.

1. Antenne | 2. LAN-poorten | 3. WAN-poort | 4. Voeding

Optie B

Log nogmaals in op de configuratiepagina van de router. Je zet nu in de configuratie van router twee de DHCP-server uit. Verlaat het configuratiescherm en haal de UTP-kabel uit de laptop of PC. Verbind nu de beide routers door middel van een UTP-kabel. Sluit de kabel niet aan op de WAN poort van één van deze routers. Nu is router twee een ‘dom’ draadloos toegangspunt geworden voor router één. Het voordeel hiervan is dat er nu nog steeds maar één kapitein is op het netwerk. Zodoende zijn wijzigingen die je aanbrengt in de configuratie van de eerste router, meteen ook geldig voor verbindingen die tot stand komen via de tweede router. Met uitzondering van wijzigingen die met het draadloze signaal te maken hebben. Daarvoor moet je uiteraard nog steeds in de configuratie van beide routers wijzigingen doorvoeren. Draadloos doe je dit via de gegevens van de sticker op de onderzijde van de router. Wanneer je nu alsnog naar het configuratiescherm van de tweede router wilt navigeren, kan dit doormiddel van het hierboven (bij IP-Reeks) ingestelde IP-adres.

Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een router op router aansluiten.