WiFi signaal versterken

Een veel voorkomend probleem bij een draadloos netwerk in huis is een te klein bereik van het signaal. Het komt vaak voor dat je modem of router qua bereik niet de hele woning kan voorzien van draadloos netwerk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan storingen van andere elektronica of obstakels als betonnen muren en vloeren. De onderstaande oplossingen zorgen ervoor dat we het WiFi signaal versterken.

Oplossingen – WiFi signaal versterken

Er zijn meerdere mogelijkheden welke kunnen helpen met het WiFi signaal versterken.

 • Positie van je router verbeteren
 • Router instellingen optimaliseren
 • WiFi Accesspoint aansluiten
 • WiFi repeater aansluiten

De positie van je router

De ideale positie van je router is in elke woning anders, wel zijn er een aantal regels die hierbij altijd gelden. Je kunt het WiFi signaal versterken door de router uit de buurt te houden van andere elektronica. Met name apparaten die zelf gebruik maken van radiogolven kunnen het WiFi signaal sterk verstoren. Een andere tip is om de router waar mogelijk centraal in je woning te plaatsen. Hoe kleiner de afstand tussen de router en het apparaat wat van de verbinding gebruik gaat maken, des te beter is de verbinding.

Naast elektrische apparaten verstoren ook betonnen vloeren en metalen leidingen het signaal. De meterkast bijvoorbeeld is vaak een gunstige plek voor de router vanwege de binnenkomende lijn maar slecht voor het WiFi netwerk. Het signaal wordt direct verstoord door de verzameling metalen buizen en kabels. Een betere plek voor uw router is opgehangen aan een muur of bovenop een boekenkast.

Plaats de router zo centraal mogelijk in je woning. Denk hierbij aan het voorkomen van ongewenste storingen door andere elektrische apparaten.

Routerinstellingen optimaliseren

Je kunt het WiFi signaal versterken door een aantal instellingen te optimaliseren in de router. De router instellingen kun je meestal vinden door in een browser naar http://192.168.1.1 te surfen en daar in te loggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je router. Tenzij gewijzigd vind je deze informatie over het algemeen op een sticker aan de onderzijde van de router.

Kanaal aanpassen.

Een router kan gebruik maken van verschillende uitzendkanalen. Mocht jouw router op hetzelfde kanaal uitzenden als een andere apparaat in de omgeving dan kan dit voor flinke storing zorgen. Een “uniek” kanaal gebruiken kan een positieve invloed hebben voor het WiFi signaal versterken. Er zijn programma’s te downloaden die kunnen controleren welke kanalen in jouw omgeving gebruikt worden, bijvoorbeeld NetStumbler en SSIDer. Het kan zijn dat het kanaal in de router op Auto ingesteld is, dan kiest je router automatisch het beste signaal. Ook kan het zijn dat je router nog niet de volledige uitzendsterkte gebruikt, ook dit kun je aanpassen in de router instellingen.

Download programma’s als NetStumbler en SSIDer (windows) of Wifi Analyzer (Android) om een optimaal kanaal te vinden voor uw WiFi verbinding.

NetStumbler kan u helpen met het WiFi signaal verbeteren.

Frequentie

Je kan ook het WiFi signaal versterken door de frequentie van je WiFi aan te passen. Je hebt verschillende frequenties waarop de draadloze router kan werken. Een aantal werken op de 2,4 GHz frequentie en andere werken op de 5GHz frequentie. Daarnaast zijn er routers die het uitzenden op beide frequenties ondersteunen. De 2,4 GHz frequentie is vaak drukker bezet dan de 5 GHz frequentie. De frequentie die in jouw omgeving het minst gebruikt wordt, geeft het beste signaal. In veel gevallen is 5GHz dan ook de meest ideale frequentie voor je signaal. De 5GHz frequentie wordt nog niet standaard ondersteund. Er zijn nog veel apparaten die alleen de 2,4 GHz frequentie ondersteunen. Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

2,4 GHz voordelen

 • Gaat goed door muren heen
 • Wordt door bijna alle apparaten ondersteund

2,4 GHz nadelen

 • Minder hoge maximale snelheid
 • Vaker last van storing door andere apparaten

5 GHz voordelen

 • Hogere maximale snelheid
 • Weinig last van storing door andere apparaten

5 GHz nadelen

 • Gaat minder goed door muren
 • Wordt niet door alle apparaten ondersteund

Een WiFi AccessPoint aansluiten

Het kan voorkomen dat het signaal wat je router of modem verstuurt niet sterk genoeg is en daardoor te weinig bereik heeft. Om dit te verbeteren kun je in eerste instantie even de instellingen nalopen. Mocht dit niet helpen dan kun je ook het WiFi signaal versterken met behulp van een WiFi AccessPoint met een hoger uitzendvermogen. Een WiFi AccessPoint is geen router, maar enkel een draadloos toeganspunt. Een AccessPoint kan het draadloze onderdeel van de bestaande router over nemen.

AccessPoint instellen

Om je AccessPoint in te stellen maak je een verbinding tussen het AccessPoint en PC met een UTP-kabel. Surf dan naar: http://192.168.1.1 (of een ander adres wanneer dit aangegeven is op het accespoint) en stel het SSID in, dit is de naam die het netwerk gebruikt. Gebruik je meerdere AccessPoints? Gebruik dan hetzelfde SSID. Op deze manier kunnen de AccessPoints de verbinding van elkaar overnemen zonder dat je de verbinding verliest.

Kanaalnummer

Naast het SSID moet je ook een kanaalnummer invoeren waarop je het AccessPoint wilt laten uitzenden. Heb je al een ander AccessPoint in het netwerk? Dan moet je een kanaal kiezen dat nog niet gebruikt wordt.

Beveiliging

Uiteindelijk moet je ook nog de beveiligingsinstellingen invoeren. Hierbij kun je kiezen voor WPA en WPA2. Een inmiddels achterhaalde instelling is WEP, deze beveiligt je netwerk niet voldoende en kunt je daarom beter niet meer gebruiken.

Gebruik WPA of WPA2 als beveiligingsmethode in plaats van WEP. WEP beveiligt je netwerk niet voldoende!

Na de instellingen te hebben doorlopen kun je het AccessPoint loskoppelen van de computer en aan de router verbinden. Je plugt de kabel in een vrije LAN-poort op de router, de andere zijde blijft verbonden aan het AccessPoint. Het AcccessPoint is nu aangesloten en je kunt nu draadloos gebruik maken van het netwerk.

Een WiFi repeater aansluiten

Je kunt het WiFi signaal versterken door een WiFi repeater aan te sluiten. Deze repeater pakt het signaal op en verstuurd het nogmaals zodat het WiFi bereik wordt vergroot.

Stop de stekker van de WiFi repeater in het stopcontact en maak een verbinding tussen je repeater en router met een UTP-kabel. Plug de kabel in een vrije LAN poort op je router. Zet de repeater aan en stop de bijgeleverde CD in de computer. Volg in het installatieprogramma de verschillende stappen (deze wijken af per leverancier). Als je de installatie voltooid hebt verbreek je de verbinding tussen de repeater en router en trekt de stekker van de repeater uit het stopcontact.

TP-Link RE200
TP-Link RE200
 • 2.4GHz en 5GHz
 • LAN-poort aan de onderzijde
 • Gebruiksvriendelijk
Bekijk aanbieding

Positioneer de WiFi repeater op een geschikte plek in de woning, ergens midden tussen de router en de verst verwijderde computer. Steek de stekker van de repeater in het stopcontact en zet deze aan.

Test de verbinding met een draadloos apparaat door een verbinding te maken met het netwerk, hierbij moet je het bij de installatie opgegeven wachtwoord invoeren.

Het WiFi signaal versterken met behulp van een WiFi repeater is vaak de snelste en meest simpele manier.