Dimmer aansluiten

Je wilt graag een dimmer aansluiten? Er zijn verschillende type dimmers beschikbaar. In dit artikel wordt de dimmer toegelicht en helpt Tim je op weg met het aansluiten van de dimmer.

Kies de juiste dimmer

Er zijn verschillende dimmers verkrijgbaar. Afhankelijk van het type lamp en je installatie heb je een andere dimmer nodig. Er zijn onder andere dimmers voor enkelpolige en tweepolige schakelaars, wisselschakelaars en snoerschakelaars. Daarnaast heb je natuurlijk de keus tussen een inbouw- en opbouwdimmer, afhankelijk van het type schakelaar dat je wilt vervangen.

Dimmer

Dimmer voor enkelpolige of tweepolige schakelaar

Wanneer je een eenvoudige schakelaar wilt vervangen voor een dimmer moet je er goed opletten of het een enkelpolige- of tweepolige schakelaar is. Hiervoor heb je een dimmer nodig met twee- of vier aansluitpunten.

Dimmer voor wisselschakelaar

Wil je een wisselschakelaar vervangen voor een dimmer dan heb je een toetsdimmer nodig. Deze toetsdimmer beschikt over drie aansluitpunten.

Dimmer voor snoerschakelaar

Voor eenvoudige snoerschakelaars heb je een snoerdimmer nodig. De meest eenvoudige oplossing hiervoor is een stekkerdimmer, deze sluit je aan tussen de stekker van de lamp en het stopcontact. Leg jouw situatie uit in de bouwmarkt en zij kunnen je de juiste dimmer aanbieden.

Wattage

De wattage van de dimmer (het vermogen) moet overeenkomen met het vermogen van de lampen die je er mee wilt aansturen. Een dimmer heeft een minimum en maximum vermogen. Wanneer je minder vermogen dimt dan het minimum kan de lamp gaan knipperen, is het vermogen te hoog dan kan de dimmer beschadigen.

Het maximum vermogen van de dimmer moet in ieder geval gelijk zijn aan het vermogen van de te dimmen lampen + 10%.

Aansluiten

1. Stroom er af

Zorg ervoor dat de elektriciteit van de schakelaar is voordat je er mee aan de slag gaat.

2. Verwijder de schakelaar

Verwijder de schakelaar en het afdekkapje door deze los te klikken of schroeven.

3. Dimmer aansluiten

Ter vervanging van een enkelpolige- of tweepolige schakelaar.

Je kunt nu de dimmer aansluiten. Bevestig hiervoor de bruine fasedraad op de juiste locatie aan de dimmer, in de meeste gevallen bij de vermelding L-in.
Daarna moet de zwarte draad bevestigd worden, in de meeste gevallen bij de vermelding L-out. Deze verzorgen de aanvoer van stroom naar de lamp.
De blauwe nuldraden kunnen met een rapidklem doorverbonden worden buiten de dimmer om.
Wanneer de draden op de juiste plekken bevestigd zijn kan de schakelaar geïnstalleerd worden. Bevestig daarna het afdekplaatje en dimmerknop.

Ter vervanging van een wisselschakelaar.

Je kunt nu de dimmer aansluiten. Bevestig hiervoor de bruine fasedraad op de juiste locatie aan de dimmer, in de meeste gevallen bij de vermelding L-in.
Bij een wisselschakelaar heb je naast de bruine draad ook nog twee zwarte draden. De zwarte draad die voor de verbinding tussen lamp en dimmer zorgt bevestig je ook aan de dimmer, in de meeste gevallen bij de vermelding L-out. Hier bevestig je ook de derde zwarte schakeldraad, deze zorgt voor de verbinding tussen de twee schakelaars.
De blauwe nuldraden kunnen met een rapidklem doorverbonden worden buiten de dimmer om.
Wanneer de draden op de juiste plekken bevestigd zijn kan de schakelaar geïnstalleerd worden. Bevestig daarna het afdekplaatje en dimmerknop.

Ter vervanging van een snoerschakelaar.

Verwijder de snoerschakelaar en sluit de draden aan op de juiste plaatsen op de dimmer. Volg hierbij de instructies van de snoerdimmer.

4. Testen

Zet na het aansluiten van de dimmer de stroom er weer op en test de dimmer.