Enkelpolige schakelaar aansluiten

Met een enkelpolige schakelaar kun je een lichtkring aansturen vanaf één schakelaar. Met deze handleiding kun je zelf een enkelpolige schakelaar aansluiten.

Twijfel je of deze handleiding wel geschikt is voor jouw situatie? Begin dan te lezen in schakelaar aansluiten en selecteer de juiste handleiding.

Gebruik

De enkelpolige schakelaar wordt vooral in droge ruimtes gebruikt. Of in kleine ruimtes, zoals het toilet.

Aansluitingen

Een enkelpolige schakelaar heeft slechts twee aansluitingen L1 en 1. Zijn er in jouw geval meer dan deze twee aansluitingen beschikbaar? Dan heb je waarschijnlijk geen enkelpolige schakelaar maar een tweepolige schakelaar.

Enkelpolige schakelaar

Aansluiten

1. Veiligheid

Schakel altijd als eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

2. Nuldraad

Verbind eventuele toekomende blauwe draden (nuldraad) en de vertrekkende blauwe draden naar de lamp met elkaar door middel van rapidklemmen / lasklemmen.

3. Fasedraad

Sluit de toekomende bruine (fasedraad) of zwarte (schakeldraad) draden aan op schroef L.

4. Schakeldraad

De bruine of (bij voorkeur) zwarte draad naar de lamp toe, sluit je aan op de schroef die nog vrij is, 1.

5. Aardedraad

In de meeste gevallen zijn er naast de toekomende en vertrekkende draden ook geel/groene draden (aardedraad) aanwezig. Deze kun je met behulp van een rapidklem verbinden.

Dit was de laatste stap. Je kunt nu zelf een enkelpolige schakelaar aansluiten!