Tweepolige schakelaar aansluiten

Met een tweepolige schakelaar kun je een lichtkring aansturen vanaf één schakelaar. Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een tweepolige schakelaar aansluiten.

Twijfel je of deze handleiding wel geschikt is voor jouw situatie? Begin dan te lezen in schakelaar aansluiten en selecteer de juiste handleiding.

Gebruik

Deze schakelaar is verplicht in vochtige ruimtes. Denk hierbij aan een badkamer of buitenverlichting. In tegenstelling tot enkelpolige schakelaars wordt niet alleen de stroomvoerende draad onderbroken, maar ook de nuldraad. Deze tweepolige onderbreking biedt daarmee extra veiligheid.

Aansluitingen

Een tweepolige schakelaar heeft vier aansluitingen L11, 2 en L2. Zijn er in jouw geval minder dan deze vier aansluitingen beschikbaar? Dan heb je waarschijnlijk geen tweepolige schakelaar maar een enkelpolige schakelaar.

Tweepolige schakelaar

Aansluiten

1. Veiligheid

Schakel altijd als eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

2. Nuldraad

De naar je toekomende blauwe draad is de ‘nuldraad’. Deze sluit je aan waar de schakelaar L2 aangeeft.

3. Fasedraad

De toekomende bruine draad is de ‘fasedraad’. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)? Sluit dan deze aan op de L1.

4. Nuldraad naar lamp

De blauwe draad (nuldraad) welke naar de lamp loopt sluit je aan waar de schakelaar 1 aangeeft.

5.  Fasedraad of Schakeldraad naar lamp

De bruine draad (fasedraad) of bij voorkeur zwarte draad (schakeldraad) welke naar de lamp loopt sluit je aan waar de schakelaar 2 aangeeft.

6. Aardedraad naar lamp

In de meeste gevallen zijn er naast toekomende en vertrekkende draden ook geel/groene draden aanwezig. Dit is ‘Aardedraad’ en deze kun je met behulp van een rapidklem verbinden.

Dit was de laatste stap. Je kunt nu zelf een tweepolige schakelaar aansluiten!