Wisselschakelaar aansluiten

Een wisselschakelaar zorgt ervoor dat je één lichtkring kunt aansturen met twee schakelaars. Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een wisselschakelaar aansluiten.

Twijfel je of deze handleiding wel geschikt is voor jouw situatie? Begin dan te lezen in schakelaar aansluiten en selecteer de juiste handleiding.

Gebruik

De wisselschakelaar wordt veel gebruikt in gangen, trappen en grote kamers met twee toegangen.

Aansluitingen

Een wisselschakelaar heeft slechts drie aansluitingen L1, 1 en 1′.

Aansluitingen wisselschakelaar
Aansluitingen wisselschakelaar

Voor een correcte installatie heb je altijd twee wisselschakelaars nodig!

Aansluiten

1. Veiligheid

Schakel altijd eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

2. Eerste schakelaar

Begin met de eerste schakelaar. Indien aanwezig verbind je de toekomende blauwe draden (nuldraad) en de naar de lamp vertrekkende blauwe draden met elkaar door middel van rapidklemmen / lasklemmen.

Sluit dan de binnenkomende bruine (fasedraad) of zwarte (schakeldraad) draden aan op de schroef met markering L1. Sluit de twee zwarte draden welke vertrekken naar de tweede schakelaar aan waar de schakelaar 1 en 1’ aangeeft. Welke je waar aansluit maakt niet uit. Onthoud dit echter wel!

De eventuele toekomende en vertrekkende geel/groene draden verbind je weer met een rapidklem.

3. Tweede schakelaar

Nu ga je aan de slag met de tweede schakelaar. Verbind indien aanwezig de toekomende blauwe draden en de vertrekkende blauwe draden naar de lamp met elkaar door middel van een rapidklem / lasklem.

De twee toekomende zwarte draden vanuit de eerste schakelaar sluit je aan op 1 en 1’. Zorg dat de draden aan beide kanten op dezelfde aansluiting zitten. Dus van 1 naar 1 en van 1′ naar 1′.

Sluit daarna de zwarte draad (schakeldraad) die vertrekt naar de lamp aan op L van de tweede schakelaar.

De eventuele toekomende en naar de lamp vertrekkende geel/groene draden verbind je opnieuw met een rapidklem.

Dit was de laatste stap. Je kunt nu zelf een wisselschakelaar aansluiten!