Stopcontact aansluiten

Een stopcontact aansluiten is een eenvoudige klus. Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een stopcontact aansluiten.

Veiligheid

Schakel altijd eerst de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker in welke groep je aan het werk gaat? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

Strippen kabelmantel

Indien de bedrading zich nog in een kabel bevindt moet eerst de mantel van deze kabel verwijderd worden met een striptang. Dit zodat de blauwe, bruine en groene draden vrij komen te liggen. Zorg ervoor dat deze kabel zes tot acht centimeter ruimte hebben.

Strippen draadmantels

Met een striptang strip je nu de isolatie van de blauwe (nuldraad), bruine (fasedraad) en groene (aardedraad) draden tien tot dertien millimeter af.

Stopcontact aansluiten

In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien welke draad je waar aansluit. Zoals je ziet zijn er in deze afbeelding, van elke kleur, twee draden aangesloten. Dit omdat het inkomende en uitgaande bedrading betreft. De uitgaande draden kun je doorleggen naar een ander stopcontact. Is dit het laatste stopcontact in de reeks, dan hoef je geen uitgaande bedrading aan te sluiten.

Bovenaanzicht van het stopcontact

Het maakt niet uit of je de blauwe of bruine draden links of rechts aansluit. Zolang zowel de in- als uitgaande kabels van één kleur maar aan dezelfde kant zitten. De geel/groene aardekabel moet echter wel altijd in het midden worden aangesloten.

Plaatsen

Wanneer de kabels goed zijn aangesloten kun je het stopcontact in de inbouwdoos plaatsen. Maak deze vast door middel van twee schroeven links en rechts. Controleer tijdens dit vastzetten goed of er geen kabel klem komt te zitten of los schiet.

Testen

Controleer op dit moment of het stopcontact ook daadwerkelijk goed functioneert. Schakel de stroom weer in en steek een stekker in het stopcontact om deze te testen. Het buitenwerk van het stopcontact hoeft hiervoor nog niet aangesloten te zijn. Indien het stopcontact naar behoren werkt, schakel je de stroom weer uit. Werkt deze nog niet naar behoren, dan schakel je ook eerst de stroom uit om vervolgens de bedrading nogmaals te controleren op fouten.

Afwerken

Plaats het raamwerk en schroef het beschermkapje vast op het binnenwerk van het stopcontact.

Dit was de laatste stap. Je kunt nu zelf een stopcontact aansluiten!