UTP kabel verlengen

Het komt regelmatig voor dat een UTP kabel te kort blijkt te zijn voor de te overbruggen afstand. Indien het niet gewenst of onmogelijk is een langere kabel te gebruiken kun je de bestaande UTP kabel verlengen. Met behulp van deze handleiding kun je zelf een UTP kabel verlengen.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Naast deze term worden ook de termen RJ45 en netwerkkabel gebruikt om dit type kabel aan te duiden.

Nieuwe kabel, of verlengen?

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat een UTP kabel op volledige lengte altijd beter is dan een verlengde kabel. Zelf een kabel op de gewenste lengte maken is niet moeilijk, volg hiervoor onze duidelijke handleiding: UTP kabel maken.

UTP kabel verlengen

Wanneer je een bestaande UTP kabel wilt verlengen kun je dit doen door middel van een koppelstukje. Dit is uiterst eenvoudig. Je steekt de uiteinden van beide kabels in het koppelstuk en de verbinding is gemaakt.

UTP Kabel Koppelstuk
  • Geschikt voor Cat5 / Cat5E en Cat 6 kabels
  • Vergulde (gold-plated) pinconnectors
Bekijk aanbieding

Grote afstanden

Wanneer je langere afstanden wilt gaan overbruggen (meer dan 70 meter) kun je beter geen gebruik maken van een koppelstuk. Boven de 100 meter is het zelfs niet meer mogelijk. In dit geval moet je de bekabeling verbinden door middel van een actieve hardware. Dit kunnen kan bijvoorbeeld een router, of repeater zijn. Deze sluit je vervolgens op de bestaande bekabeling aan. Hierop kun je dan weer nieuwe UTP kabels aansluiten.