Welk installatiedraad heb ik nodig?

Er zijn veel soorten installatiedraad te koop. Bepaal met behulp van deze handleiding welk installatiedraad in jouw situatie het meest geschikt is.

In dit artikel lichten we de kleuren en functie van verschillende vormen installatiedraad toe.

Kleuren

Voordat we kunnen kijken naar de verschillende types installatiedraad, is het handig om even te weten welke kleur waarvoor gebruikt wordt. Er zijn namelijk afspraken gemaakt voor welk doel de verschillende kleuren kabels gebruikt worden, ook al zijn de verschillende kleuren kabels in feite allemaal gelijk. De standaard kleuren en hun functies zijn als volgt:

  • Bruin is de ‘fase-draad’
  • Blauw is de ‘nul-draad’
  • Geel/Groen is de ‘aarde-draad’
  • Zwart is de ‘schakel-draad’
Kleur installatiedraadFunctieSymboomDikteKleur "vroeger"
BruinFase-draad (stroomaanvoer)L2,5 of 6 mm2Groen
BlauwNul-draad (stroomafvoer)N2,5 of 6 mm2Rood
Geel/GroenAarde-draad (aarde / beveiliging)2,5 of 6 mm2Grijs
ZwartSchakel-draad (T1,5 mm2Zwart

Hou je aan deze kleur-standaarden! Zo weet iedereen waar de verschillende kabels in jouw situatie voor gebruikt worden, dit zorgt voor duidelijkheid en veiligheid!

VD draad

VD draad het installatiedraad dat het meest gebruikt wordt. VD draden hebben een kern van massief koper en zijn geïsoleerd met een vinyllaag. Hier komt dan ook de naam vandaan: VinylDraad. Door middel van VD draden wordt de stroom over het algemeen vanaf de meterkast verdeeld over het gehele huis. VD draad is te koop in verschillende diktes. De standaard dikte is 2.5mm voor de fase-, nul- en aarde-draden, en 1.5mm voor het schakeldraad. Met behulp van een trekveer kun je de VD draden door de leidingen trekken. Vaak komen deze uit in centraaldozen om vanaf daar weer verder verdeeld te worden over de kamer. Het doorverbinden van de kabel gebeurt door middel van lasklemmen.

XMVK draad

XMVK draad wordt vooral buitenshuis en in vochtige ruimtes zoals schuren gebruikt. In feite zijn het VD draden in een goed geïsoleerde huls die bestaat uit PVC. De draden zijn beschikbaar in twee-, drie-, vier- en vijf-aderige uitvoering. Afhankelijk van wat in jouw situatie nodig is kun je dus bijvoorbeeld een drie-aderige uitvoering kopen met alleen een nul-, fase- en aarde-draad. XMVK kabel wordt veel gebruikt bij opbouw contactdozen. Deze kabel is niet geschikt om onder de grond te gebruiken!

YMVK draad (Grondkabel)

YMVK draad is eigenlijk een XMVK draad met een stalen mantel. Onder deze mantel zit een gevlochten aardscherm dat als aarde te gebruiken is. Dit maakt deze kabel geschikt als grondkabel. Deze kabel wordt vaak gebruikt voor tuinverlichting. Wel raden we aan om ook bij ondergronds gebruik de kabel in een pvc buis te leggen voor extra bescherming. Op deze manier zal je er tijdens het werken in de tuin niet snel per ongeluk met een schop doorheen steken. De kabel moet minimaal 50cm diep onder de grond gelegd worden.

Signaaldraad

Signaaldraad is een dunne kabel die gebruikt wordt voor onder andere de deurbel en thermostaat.