TimTip - Heeft verstand van zaken.
Dit is Tim.

Tim heeft verstand van fietsendragers.

Tim stelt vragen en helpt
jou een keuze maken.
start keuzehulp
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Hoe wil je de fietsendrager bevestigen?

Fietsendragers kunnen afhankelijk van het voertuig op verschillende manieren bevestigd worden. Geef aan op welke manier je jouw fietsendrager wilt bevestigen. Welke optie is voor jou het best? Bekijk de tips

  • Trekhaak
  • Autodak
  • Achterklep Auto
  • Dissel
TimTip - Heeft verstand van zaken.

De meest gekozen fietsendragers

 • Meest
  gekozen
  Pro-User Diamant
  Pro-User Diamant
  • Eenvoudige montage
  • Volledig inklapbaar
  • Geschikt voor alle type fietsen
 • Thule Europower 916
  Thule Europower 916
  • Eenvoudige montage
  • Geschikt voor alle type fietsen
  • Slot op drager en frame
 • Thule Euroway G2 921
  Thule Euroway G2 921
  • Licht gewicht
  • Eenvoudige montage
  • Kantelbaar
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Hoe wil je de fietsendrager bevestigen?

Fietsendragers kunnen afhankelijk van het voertuig op verschillende manieren bevestigd worden. Zoek je een fietsendrager voor op je auto, caravan of camper? Tim licht alle mogelijkheden toe om jou de beste keuze te laten maken.

Fietsendrager op de trekhaak

Dit is veruit de meest voorkomende bevestiging voor de fietsendrager. Van alle mogelijke bevestigingen is dit degene die het meeste gewicht kan dragen. Dit maakt de bevestiging dan ook uitermate geschikt voor elektrische- of andere zwaardere fietsen. Let er vooral bij zwaardere fietsen wel op dat de maximale kogeldruk van de trekhaak niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Omdat een fietsendrager op de trekhaak redelijk dicht bij de grond zit, gaat het bevestigen van de fietsen vaak gemakkelijk. Er hoeft niet al te hoog getild te worden. Daarnaast kun je ook een oprijgoot aanschaffen waardoor er helemaal niet getild hoeft te worden.

Thule Oprijgoot 9152
Thule Oprijgoot 9152
 • Ideaal voor zwaardere fietsen

De fietsendrager voor de trekhaak is vaak erg zwaar en neemt wat meer opslagruimte in beslag dan andere soorten fietsendragers.

voorbeeld beste fietsendrager met bevestiging op de trekhaak
Bevestiging op de trekhaak

Maximale kogeldruk
Let er vooral bij zwaardere fietsen op dat de maximale kogeldruk van de trekhaak niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.

Fietsendrager op het autodak

Een prima alternatief voor de bevestiging op de trekhaak is een fietsendrager op het dak van de auto. Een groot voordeel van deze bevestiging is dat de trekhaak vrij blijft en nog te gebruiken is voor een caravan of aanhanger. Een nadeel is dat je dakdragers nodig hebt om je fietsendrager op te bevestigen. Een fietsendrager op het dak kan eventueel zelfs naast een dakkoffer geplaatst worden (afhankelijk van de breedte van beide producten) om optimaal te kunnen profiteren van de dakdragers.

Net als bij een dakkoffer zal een fietsendrager op het dak door de luchtweerstand zorgen voor een hoger brandstofverbruik en behoorlijk wat lawaai bij hogere snelheden. Het werken in de hoogte bij het plaatsen van de fietsen is ook iets om rekening mee te houden. Alle fietsen zullen op het dak getild moeten worden. De fietsendragers voor op het dak zijn vaak licht en compact. Ze zijn daardoor makkelijk te bevestigen en nemen weinig opslagruimte in. Let op, de fietsendragers op het dak zijn altijd maar geschikt voor één fiets. Wil je twee of meer fietsen vervoeren dan heb je voor elke fiets een aparte fietsendrager nodig.

Let op; niet geschikt in combinatie met elektrische fietsen.

voorbeeld beste fietsendrager op het dak
Bevestiging op het dak

Fietsendrager op de achterklep (Auto)

Heb je geen trekhaak en wil je geen fietsen op het dak van je auto vervoeren, dan is er nog een derde optie om je fietsen met de auto te kunnen vervoeren. Dit kan namelijk ook op de achterklep van de auto. Vaak zijn deze fietsendragers gemakkelijk te monteren en erg licht in gewicht. Afhankelijk van het exacte model fietsendrager is de achterklep wel of niet te openen tijdens het vervoeren van de fiets. Gewicht is wel een aandachtspunt bij deze vorm van bevestiging. Controleer het maximale gewicht van de fietsendrager. De fietsendrager voor op de achterklep is niet geschikt voor zwaardere fietsen zoals elektrische fietsen.

voorbeeld beste fietsendrager op de achterklep
Fietsendrager op de achterklep

Fietsendrager op de dissel

Reizen met de caravan? Dan kun je een fietsendrager op de dissel plaatsen. Deze fietsendragers zijn licht van gewicht en makkelijk in gebruik. Controleer wel goed of de maximale kogeldruk niet wordt overschreden. De maximale kogeldruk wordt meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Vrijwel alle fietsendragers op de dissel zijn kantelbaar, waardoor de disselbak nog steeds bereikbaar is.

voorbeeld beste fietsendrager met bevestiging op de dissel
Bevestiging op de dissel
TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Hoeveel fietsen wil je kunnen vervoeren?

Is één fiets voldoende, of wil je tot wel vier fietsen kunnen vervoeren? Bedenk goed welk aantal voor jou voor nu én in de toekomst het meest geschikt is. Tim licht hieronder de verschillende mogelijkheden toe om je te helpen kiezen voor de beste optie in jouw situatie.

Fietsendrager op het dak

Een fietsendrager op het dak kan nooit meer dan één fiets vervoeren. Wil je toch twee fietsen op het dak vervoeren dan heb je twee van deze fietsendragers nodig (deze fietsendragers zijn naast elkaar te monteren). Kies als antwoord op de huidige vraag voor 1 fiets.

Capaciteit vergroten

Twijfel je over het aantal fietsen dat je wilt vervoeren? Van een aantal fietsendragers voor op de trekhaak kun je later de capaciteit vergroten door het kopen van een uitbreidingsset. Als je hier bij de volgende keuzes rekening mee houdt, kun je bij deze vraag kiezen voor het aantal fietsen dat je nu wilt vervoeren.

TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Welke soorten fietsen wil je kunnen vervoeren?

Niet alle fietsendragers zijn geschikt voor elk soorten fietsen. Dit heeft onder andere te maken met het gewicht en de afmetingen van de fietsen. Wat voor soort fietsen ga je nu én in de toekomst vervoeren?

Stadsfietsen

Vrijwel alle fietsendragers zijn geschikt om stadsfietsen te vervoeren. Deze fietsen zijn over het algemeen niet zo zwaar en hebben normale afmetingen.

Mountainbikes

Mountainbikes zijn vaak voorzien van bredere banden. Als je mountainbikes wilt vervoeren moet de fietsendrager over wat bredere goten beschikken zodat de banden goed in de goot vastgezet kunnen worden.

Racefietsen

Ook racefietsen passen in de meeste fietsendragers. Wel is het handig om een fietsendrager te kiezen waarin je de fietsen met de voorvork kan bevestigen. Dit voorkomt beschadigingen aan het frame van de racefiets.

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen wegen al gauw 25kg en meer. Hierdoor zijn niet alle fietsendragers geschikt. Je hebt een fietsendrager nodig die een wat hoger gewicht kan tillen. Let bij bevestiging op de trekhaak wel even op of je niet over de maximale kogelbelasting gaat. Heb je een elektrische fiets met een verwijderbare accu? Verwijder deze dan voor je de fiets in de fietsendrager plaatst, dit scheelt al gauw 3kg! Voor fietsendragers op de achterklep of op het dak is het niet mogelijk om elektrische fietsen te vervoeren.

Kinderfietsen

Door het kleinere formaat van kinderfietsen is niet elke fietsendrager geschikt.

TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Welke stekker heb je nodig voor de fietsendrager?

Als je de fietsendrager achterop de auto wilt plaatsen moet deze voorzien zijn van verlichting. Kies voor een stekker die past op de aansluiting van jouw auto.

7- of 13-polig

Het elektrisch aansluiten van de fietsendrager op je auto doe je met behulp van een stekker. Deze stekker kan bestaan uit 7- of 13 polen. Controleer eerst de aansluiting van je auto! Nieuwe auto’s zijn vaak uitgevoerd met een 13-polige aansluiting. Binnen de categorie 13-polig wordt er nog onderscheid gemaakt tussen het Jaeger en Multicon systeem waarbij Jaeger eigenlijk de standaard is. Grote merken als Thule gebruiken dan ook alleen deze aansluiting in hun fietsendragers. Alle fietsendragers op Timtip.nl met 13 polige stekkers zijn enkel voorzien van deze Jaeger aansluiting. Een beperkt aantal fietsendragers heeft zowel een 7- als 13-polige aansluiting, of er wordt standaard een verloopstekker meegeleverd. Heeft dit je voorkeur? Kies dan voor beide type stekkers.

Verloopstekkers

Gemak dient de mens! Een fietsendrager met dezelfde aansluiting als jouw auto is natuurlijk de gemakkelijkste keuze maar mocht dit niet het geval zijn kun je dit oplossen met een verloopstekker. Verloopstekkers zijn voor een klein bedrag te verkrijgen en zijn eenvoudig in gebruik. Bedenk daarom of je jouw zoektocht naar de beste fietsendrager wilt beperken door bij voorkeur voor een bepaalde aansluiting te kiezen. Wil je dit niet? Geef dan geen voorkeur op.

TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Wil je de fietsendrager kunnen inklappen?

Sommige fietsendragers voor op de trekhaak of op de achterklep zijn volledig- of gedeeltelijk inklapbaar, handig als je opslagruimte beperkt is!

Volledig inklapbaar

Heb je maar weinig opslagruimte? Kies dan voor een volledig inklapbare fietsendrager. Hierbij kun je naast de beugel ook verschillende zijdes inklappen. Deze optie is geschikt voor zowel trekhaak- als achterklepbevestiging.

Pro-User Diamant
Pro-User Diamant
 • Volledig inklapbaar

Neerklapbare beugel

Hierbij kun je alleen de beugel van de fietsendrager neerklappen. Deze optie komt enkel voor bij fietsendragers voor op de trekhaak.

Thule Europower 916
Thule Europower 916
 • Neerklapbare beugel

Is compact opbergen voor jou niet belangrijk? Geef dan geen voorkeur op. Ook niet inklapbare fietsendragers zijn dan nog in de race om de beste fietsendrager voor jou te worden!

TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Wil je de capaciteit van de fietsendrager later kunnen vergroten?

Twee fietsen, of toch drie? Drie fietsen, of toch vier? Als je niet zeker weet of er later toch nog een extra fiets op de fietsendrager moet kan het verstandig zijn om te kiezen voor een fietsendrager met een uitbreidingsmogelijkheid.

Voor een aantal fietsendragers kun je indien nodig later nog een uitbreidingsset aanschaffen. Een nieuwe fietsendrager kopen is dan niet nodig!

Houd er wel rekening mee dat deze uitbreiding alleen voorkomt bij een beperkt aantal fietsendragers.

Thule Euroclassic G6 Adapterset
Thule Euroclassic G6 Adapterset
 • Geschikt voor Thule EuroClassic G6 928
 • Geschikt voor Thule EuroClassic G6 929
TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Hoe wil je de fiets op de dakdrager bevestigen?

Een fietsendrager op het dak beschikt over twee verschillende vormen van bevestiging. Welke bevestiging is het meest geschikt voor jou?

Voorvorkbevestiging

Bij de voorvorkbevestiging moet het voorwiel van de fiets gedemonteerd worden. Vervolgens plaats je de fiets, zonder voorwiel op de drager. De kans op beschadigingen aan het frame is hierbij veel kleiner dan bij de framebevestiging en de bevestiging is stabieler. Deze manier van bevestigen wordt eigenlijk alleen gebruikt bij racefietsen.

Framebevestiging

Bij de framebevestiging wordt de fiets door middel van klemmen vastgezet. Dit is geschikt alle fietsen, maar racefietsen kunnen krasjes krijgen op het frame.

TimTip - Heeft verstand van zaken.
TimTip - Heeft verstand van zaken.

Welke eerder gestelde vragen hebben de meeste waarde om tot de beste fietsendrager te komen voor jouw situatie?

Geef aan welke vragen de meeste waarde vertegenwoordigen in jouw zoektocht naar de beste fietsendrager.
Deze vraag is tevens de laatste vraag van Timtip’s keuzehulp. Een fietsendrager kiezen was nog nooit zo eenvoudig!!

TimTip - Heeft verstand van zaken.